Dieta dla kobiet w ciąży – produkty zakazane

Kiedy zachodzisz w ciążę, szczególnie po raz pierwszy, wiele rzeczy może być dla Ciebie niejasne. Naturalne jest, że zadajesz sobie wiele pytań i szukasz na nie odpowiedzi. Jedną z podstawowych wątpliwości, która dręczy przyszłe matki jest – czego nie można jeść w ciąży. Oto lista podstawowych produktów, których należy unikać.
Pożegnaj miękkie sery
Ciesz się tartym parmezanem na swoim makaronie – ale zapomnij o serowych dipach. Miękkie sery wyprodukowane z niepasteryzowanego mleka mogą zawierać bakterie listerii, które mogą stanowić zagrożenie dla Ciebie i Twojego dziecka. Najlepiej unikać brie, Camembert, feta, sera pleśniowego – chyba że etykieta mówi, że jest pasteryzowany.
Zapomnij o niedogotowanym mięsie
Nadszedł czas, aby wszystkie steki i hamburgery zamawiać w pełni ugotowane. Surowe lub niedogotowane mięso może zawierać toksoplazmy i inne bakterie. Podczas kolacji upewnij się, że mięso jest gorące i dokładnie ugotowane na parze.
Uważaj na świeże soki
Świeżo wyciśnięty sok w restauracjach, barach z sokami lub na farmach nie może być pasteryzowany w celu ochrony przed szkodliwymi bakteriami, w tym salmonellą i E coli. Kobiety w ciąży powinny zdecydować się na sok, który jest pasteryzowany. Sok w pudełkach i butelkach na półce w supermarkecie jest również bezpieczny.
Sushi
Wybaczcie, fanki sushi, ale czas na 9-miesięczną przerwę od tej uczty. Chociaż owoce morza są doskonałym źródłem białka, surowe mogą być źródłem szkodliwych pasożytów i bakterii. FDA zaleca, aby kobiety w ciąży spożywały tylko ryby i inne owoce morza, które zostały dokładnie ugotowane.
Surowe ciasto
Kiedy pieczesz ciasteczka, możesz ulec pokusie, by wrzucić odrobinę surowego ciasta do ust. Ale jeśli ciasto zawiera surowe jajka, nawet najmniejsza ilość może stanowić ryzyko. CDC szacuje, że jedna na 20 000 jaj jest skażona bakteriami salmonelli. Aby być bezpieczna, nie poddawaj się degustacji nieupieczonego ciasta lub nadzienia z surowych jaj. Dobra wiadomość: kupione w sklepie ciasteczko z lodami jest bezpieczne.
Domowe Tiramisu
Wiele domowych deserów, w tym mus, beza i tiramisu, zawiera również surowe jajka. Jeśli wersja zakupiona w sklepie nie spełnia Twoich wymagań, istnieje bezpieczny sposób na przygotowanie ulubionego przepisu. Niektóre supermarkety sprzedają jajka pasteryzowane, które można jeść na surowo. Upewnij się, że etykieta na jajach mówi „pasteryzowana”.
Ryba z rtęcią
Ryba jest dobra dla ciebie i twojego dziecka, ale dokonuj mądrych wyborów dotyczących ryb, które jesz. Miecznik, ryba muszkatołowa, makrela królewska i rekin zawierają wysoki poziom metylortęci. Metal ten może być szkodliwy dla dziecka. Możesz bezpiecznie spożywać do 340 gram owoców morza tygodniowo, więc wybierz ryby o niskiej zawartości rtęci: sum, łosoś, dorsz i konserwowy tuńczyk. Jeśli lubisz tuńczyka białego (białego), ogranicz się do 170 gram tygodniowo. Należy skonsultować się z lekarzem przed zażyciem oleju z ryb lub innych suplementów w czasie ciąży.
To tylko podstawowe przykłady na co musisz uważać. Pamiętaj, aby w razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze zapytać swojego lekarza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *