Omlet

To niesłychane, że niektóre potrawy można zrobić w bardzo prosty i szybki sposób. Wymaga to troszeczkę wiedzy, minimalnych umiejętności kulinarnych i właściwego doboru składników.
Nie ma na świecie człowieka, który nie jadłby jajecznicy. Z jajek możemy również zrobić przepyszny i lekkostrawny omlet.
Teraz wujek Zenek opowie Wam, jak zrobić omlet.
Rodzajów tego dania jest bardzo dużo. Możemy robić na słodko, ale i standardowo z cebulką i boczkiem. Jednak podstawowy przepis zawsze jest jeden.
Bierzemy sześć świeżych jaj, po które jedziemy do kuzynów, do zabitej dechami wsi. Wiadomo, że tam dostaniemy jaja prosto od zdrowej, wybieganej kury. Całe życie biegała sobie po łąkach i trawce, zatem jajka będą na pewno przepyszne.
Gdy już mamy najważniejszy produkt na tę potrawę rozdzielamy żółtka od białka i w małej miseczce roztrzepujemy żółtka z jedną, dwoma łyżkami mleka. Gdy nie mamy tego białego płynu, mieszamy żółtka razem z wodą.
Białka ubijamy nową, lub starą trzepaczką na sztywną pianę.Do omletów na słono dodajemy sól. Następnie mieszamy masę jajeczną z pianą. Najlepiej robić to drewnianą łopatką powolnymi ruchami. Oczywiście, gdy nie mamy w domu soli, łopatki, czy miseczki udajemy się czym prędzej do najbliższego sklepu i kupujemy te niezbędne produkty. W ostateczności pukamy do drzwi sąsiadów i pożyczamy potrzebne rzeczy. Musimy jednak pamiętać o zaproszeniu sąsiadów na omleta i wódkę, więc chyba lepiej już iść do sklepu.
Na patelni rozgrzewamy olej, lub przywiezione od kuzynów masło Wylewamy masę na patelnię i smażymy na średnim ogniu. Najtrudniejsze w smażeniu omletów jest ich przerzucenie. Jeśli omlet usmażył się dobrze z jednej strony, lekko podważamy go szeroką łopatką i przewracamy nagłym, zdecydowanym ruchem. Druga, bezpieczniejsza opcja to zsunięcie omleta z patelni na talerz, a następnie wrzucenie go z powrotem niedosmażoną stroną.
To jest podstawowy przepis na smaczny omlet.
Jednak, gdy chcemy zrobić np. omlet po włosku smażymy najpierw na patelni kawałki boczku, dodajemy cebulę, pomidory i dopiero wszystko to zalewamy zrobioną wcześniej masą jajeczną.
Gdy chcemy zrobić omlet na słodko, możemy na sam wierzch usmażonego omletu dodawać wszelkie owoce, śmietanę, czy świeży jogurt.
Można zrobić omlet owsiany, omlet biszkoptowy, omlet węgierski, czy włoski. Przepisów i wersji jest tyle ile na świecie kucharzy.
Każdy, nawet człowiek, który ma dwie lewe ręce śmiało może zabrać się za zrobienie tego smacznego dania.
Dzieci, niekiedy wybrzydzają podczas jedzenia różnych potraw, ale na pewno w wersji słodkiej będą jadły ze smakiem, prosząc o dokładkę.
To bardzo fajne danie na śniadanie, na kolację, a nawet jako deser.
Osobiście jadłem niedawno omlet z grzybami. Ten wariant nie przypadł mi do gustu. Może grzyby były trujące, lub robaczywe, bo po spożyciu tego posiłku przesiedziałem pół dnia w łazience z silnym bólem brzucha.
Jednak wszystkie inne rodzaje omletu zajadałem z apetytem i wielkim zadowoleniem, szczególnie, gdy omlet robiła dla mnie moja prababcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *