Tarczyca jest nieparzystym gruczołem wydzielania wewnętrznego. Gruczoł ten leży bezpośrednio pod skórą, poniżej wypukłej chrząstki znajdującej się w przedniej części szyi. Wydziela niezbędne do życia hormony, jak tyroksyna (T4), trójdoktrynina (T3) oraz kalcytonina (Ct). Niedobór lub nadmiar danych hormonów, w odpowiedniej proporcji, może świadczyć o nadczynności lub niedoczynności tarczycy. Szacuje się, że u kobiet niedoczynność tarczycy występuje aż pięć razy częściej niż u mężczyzn! Aby upewnić się, że wszystko w porządku należy wykonać badanie krwi. Jakie jednak są pierwsze symptomy i objawy niedoczynności tarczycy? Oto najczęstsze z nich:
-spowolniony metabolizm i wahania wagi ciała
-nieustanne uczucie zmęczenia
-niedobory składników mineralnych (np. seleny, cynku)
Czasami występuje również rozdrażnienie, mroczki pojawiające się na kilka sekund przed oczami. Niedoleczona niedoczynność tarczycy może po czasie powrócić, często jeszcze „głębsza”. W przypadku wątpliwości co do zachowania organizmu i rozpoznania objawów, należy niezwłocznie skontaktować z lekarzem poza badaniami okresowymi. Jeżeli zostanie zdiagnozowana ta przypadłość, poparta objawami i wynikami badań krwi trzeba nie tylko zażywać hormony w celu uzupełnienia ich niedoboru. Ważne jest to co jeść, a czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy. Produkty, których należy unikać, lub całkowicie wykluczyć z diety:
-Warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, rzepa, brukiew) – zawarte w nich związki pogłębiają niewydolność tarczycy, bo ograniczają przyswajanie jodu z jedzenia. Podobnie działają orzeszki ziemne i gorczyca.
-Produkty sojowe – zmniejszają wydajność tarczycy.
-Cukier, makaron z białej mąki, jasne pieczywo, wyroby cukiernicze, ziemniaki – to węglowodany proste, które pogłębiają uczucie zmęczenia.
Co natomiast powinno się spożywać by pomóc tarczycy? Przede wszystkim jadaj chude mięso, jajka i ryby morskie, przyspieszają one metabolizm, ponadto ryby zawierają dużo jodu, który jest kluczowy i wspomaga działanie tego gruczołu dokrewnego. Do tego dołącz produkty pełnoziarniste i kasze – chronią przed wahaniami poziomu cukru we krwi oraz zawierają błonnik, który zapobiega zaparciom. Pamiętaj też o piciu wody oraz jedzeniu produktów zawierających cynk i selen (m. in. pestki słonecznika, czerwone mięso, sezam, owoce morza, wątróbka, warzywa liściaste). Dzięki nim wspomożesz syntezę tyroksyny. W kwestii profilaktyki oraz rad dla tych, którzy już cierpią na to schorzenie. Spożywanie odpowiedniej ilości ryb, lub wakacje nad morzem czy oceanem to wspaniały zastrzyk jodu. Niestety, podatność na tą przypadłość może być w pewnym stopniu uwarunkowana genetycznie i nie zawsze mamy taką możliwość, by jej zapobiegać. Bywa, że hormony trzeba spożywać do końca życia, bo gruczoł zwyczajnie sam sobie nie poradzi. Rzecz jasna, da się z tym normalnie żyć, ale jednak zawsze tak jak w przypadku innych schorzeń, występują pewne ograniczenia tudzież dyskomfort. Ale zdrowie jest najważniejsze.