Kawa jest palona w specjalnych urządzeniach zwanych palarniami. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że ich działanie jest bardzo proste: kawa jest wsypywana, palona i schładzana. W rzeczywistości jest to bardziej skomplikowane niż to: palniki są dostępne w różnych typach, markach i rozmiarach. Każda palarnia ma swoją własną konstrukcję i cechy, które bezpośrednio wpływają na jakość palenia, a tym samym na smak kawy.
Jak palona jest kawa ?
Aby to wyjaśnić, zacznijmy od podstaw. Aby wypalić kawę, trzeba przede wszystkim przekazać jej energię cieplną. Można to zrobić na trzy sposoby: przez przewodzenie, konwekcję i promieniowanie.
Przewodzenie działa poprzez dotykanie gorącego przedmiotu. Na przykład, jeśli dotykasz żelazka, to właśnie przez przewodzenie odczuwasz jego temperaturę.
Indukcja jest wyzwalana, gdy ziarna dotkną gorącego bębna wewnątrz prażarki. Nadaje to kawie dodatkową gęstość i słodycz. Jednak zbyt intensywne przewodzenie może uszkodzić ziarna i pogorszyć ich smak.
Konwekcja przenosi energię cieplną poprzez przepływ gorącego powietrza. Przykładem konwekcji jest domowa suszarka do włosów.
W opiekaczu konwekcja jest napędzana przez palnik, który dostarcza strumień gorącego powietrza. Jest to łagodny i skuteczny sposób przekazywania energii, dzięki któremu otrzymujemy czystą, jasną i kwaśną filiżankę. Jednak często brakuje jej gęstości, a zbyt duża konwekcja powoduje wysuszenie ziarna.
Promieniowanie przekazuje energię bez powietrza lub dotykania obiektu. Na przykład, kiedy przykładamy rękę do kaloryfera i czujemy ciepło, to jest to promieniowanie. W tym przypadku nie ma przewodzenia, ponieważ nie dotykamy grzejnika, ani konwekcji, ponieważ powietrze się nie porusza.
Ciepło promieniuje z rozgrzanego metalu prażalnika
Jest to najbardziej penetrujący i delikatny rodzaj transferu energii, ale nie można go kontrolować. Ponieważ możliwość kontroli jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na jakość pieczenia, producenci pieców starają się zmniejszyć poziom promieniowania.
Praktycznie w każdej palarni kawa jest wypalana z wykorzystaniem wszystkich trzech rodzajów transferu energii. Szeroką ofertę kawy można znaleźć na stronie https://coffeeandsons.pl/.