Cynamon ma bardzo cenne właściwości
fot. Pixabay.com

Cynamon to przyprawa z Dalekiego Wschodu, która już od dawna jest u nas bardzo popularna. Nie wyobrażamy sobie bez niego choćby szarlotki czy jabłkowej strucli. Ale cynamon można wykorzystać nie tylko w kuchni. Jego właściwości są tak szerokie, że z powodzeniem znajdzie zastosowanie choćby w pielęgnacji.

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/cynamon-jakie-ma-wlasciwosci/

Wyjątkowe właściwości cynamonu

Właściwości cynamonu znane są od wieków. Wówczas był drogi i trudno dostępny. Dziś saszetkę bez problemu dostaniemy w każdym sklepie spożywczym. Przede wszystkim cynamon ma nieocenione właściwości antyoksydacyjne. Chronią one organizm przed działaniem wolnych rodników. Ich aktywność przerasta nawet aktywność tych związków zawartych w czosnku czy oregano, zwanych „superfoods”. Ponadto warto również wiedzieć o tym, że cynamon ma właściwości przeciwzapalne i wykorzystywać je, gdy zbliża się przeziębienie lub grypa. Jego działanie może być silniejsze nawet od działania antybiotyku. Aldehyd cynamonowy zwalcza grzyby oraz bakterie i wspiera organizm w walce z chorobami dróg oddechowych.

Badacze udowodnili również, że cynamon wpływa również na pracę naszego serca. Już pół łyżeczki tej przyprawy dziennie obniży ciśnienie w naszej krwi oraz pomoże w walce ze złym cholesterolem. Cynamon pomoże również w walce z próchnicą, a także bakteriami takimi jak Salmonella i Listeria.

W czym jeszcze pomoże cynamon?

Cynamon to przyprawa, która powinna towarzyszyć również diabetykom i osobom z insulinoopornością. Gdy organizm staje się oporny na działanie insuliny i poziom glukozy we krwi zaczyna rosnąć, warto wprowadzić w swoje życie nawyk spożywania cynamonu. Systematyczne jego spożywanie sprawi, że nasz organizm stanie się znów wrażliwy na działanie insuliny oraz pomoże zapanować nad wzrastającym poziomem cukru we krwi. W ten sposób uda nam się uniknąć chorób takich, jak choćby cukrzyca typu 2.

Ponadto osoby z cukrzycą również mogą wykorzystać właściwości cynamonu w walce z tą chorobą. Po posiłku, gdy glukoza dostaje się do krwioobiegu, cynamon pomaga obniżyć jej ilość, która tam faktycznie dotrze. Spowalnia on rozkład węglowodanów w procesach metabolicznych, dzięki czemu jest to możliwe. Działanie cynamonu przypomina również nieco działanie insuliny, dzięki czemu wychwytuje i neutralizuje glukozę w komórkach.

Diabetycy więc powinni pomyśleć o tym, aby codziennie spożywać na czczo przynajmniej jedną łyżeczkę cynamonu.

Zobacz też: http://e-makijaz.pl/jedz-jablka-na-zdrowie-pomoga-nawet-w-walce-z-cukrzyca/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here