Polewa czekoladowa jest smaczna, a ciasto nią pokryte wprost rewelacyjne. Jednak by osiągnąć ten efekt trzeba wiedzieć jak zrobić polewę czekoladową.
Polewę czekoladową robi się bardzo szybko, doskonała polewa powinna być błyszcząca, miękka i doskonale powinna pokrywać całą powierzchnię ciasta. Ponadto powinna być także mocno kakaowa i w ciemnym kolorze.
Polewę można zrobić na maśle lub na margarynie. Zatem jak ją zrobić i co jest nam potrzebne by wyszła jak najlepsza?
Do zrobienia tego doskonałego specjału potrzebujemy:
- cukier puder,
- masło lub margarynę,
- kakao,
- mleko.
Powyższe produkty powinniśmy dobrze wymieszać, wcześniej roztapiając masło lub margarynę. Najlepiej posłuży nam ręczna trzepaczka. To nią odpowiednio połączymy dane produkty i uzyskamy w ten sposób odpowiednią konsystencję. Polewę czekoladową robi się, nieomalże, w pięć minut. Najlepiej pasuje do murzynka, sernika czy ciasta zebry.
Polewa czekoladowa to coś co pierwsze widzimy na danym cieście, jest ona taką wizytówką ciasta. Zawsze więc jej konsystencja powinna być gładka i lśniąca, nigdy nie powinno być w niej żadnych grudek.
Doskonała polewa to użycie doskonałych produktów do jej wykonania.
Rozpuszczając masło czy margarynę, powinniśmy potem bardzo dobrze, uzyskany produkt wystudzić. Czasami łączenie kakaa i mleka ze zbyt gorącą konsystencją, może nie udać się, mleko się zważy a kakao nie do końca się rozpuści, pozostawiając grudki. Taki stan rzeczy sprawi, że dana polewa czekoladowa nam się nie uda.
Polewa czekoladowa to produkt, do wytworzenia którego też trzeba włożyć serce i mieć chęci. Co z tego, że robi się szybko, jeżeli zrobimy ją z grudkami będzie niesmaczna i będzie brzydko wyglądać.
Polewę czekoladową nie zawsze przygotowujemy na bazie kakaa, czasami można przygotować ja na bazie czekolady i to najlepiej gorzkiej.
W takim przypadku rozpuszczamy wcześniej w garnuszku nad parą kilka tabliczek czekolady. Polewa czekoladowa z czekolady nadaje się najlepiej do tortu lub na wuzetkę. W tym przypadku wykorzystujemy rozpuszczona masę czekoladową oraz śmietanę kremówkę i masło lub olej. Następnie dobrze wymieszane ze sobą składniki, stworzą idealną masę, którą będzie można polewać dane ciasta.
Ciekawym sposobem wykonania polewy czekoladowej może robienie polewy gotowanej. W tym przypadku wszystkie potrzebne składniki wkłada się do rondelka i od razu grzeje się, doskonale mieszając.
Zatem sposobów na zrobienie idealnej polewy czekoladowej jest wiele, ale przy każdym sposobie najważniejsze jest odpowiednie mieszanie.
Czasami występują problemy z powstaniem dobrej polewy czekoladowej. Najczęściej rozwarstwia się tłuszcz z czekoladą. Dlatego ważnym jest by do odpowiedniej polewy czekoladowej dobrać odpowiedni cukier. Do wyboru mamy cukier puder lub cukier zwykły. Pierwszy rozpuszcza się szybciej i dobrze jest go wykorzystać do polewy zrobionej z kakaa i do polewy, do której dodajemy trochę żelatyny.
Polewa czekoladowa to doskonały składnik upiększający ciasto i dający mu bardzo dobry smak.