Czekoladę można dodawać do wielu ciast, ciasteczek, a także stworzyć z niej pyszną… zupę. Miłośnicy czekoladowego smaku z pewnością zainspirują się poniższymi pomysłami na słodkości z dodatkiem tego wyjątkowego składnika. Jak wykorzystać czekoladę w kuchni? Podpowiadamy!
Biszkopt z nutką czekoladowego smaku
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do klasycznego białego ciasta na biszkopt dodać kakao. Taka mała modyfikacja z pewnością będzie cieszyć oczy oraz urozmaici każdy tort. Przygotowując ciasto z dodatkiem kakao należy pamiętać, aby dokładnie je przesiać przez sito wraz z mąką. Dzięki temu masa będzie odpowiednio napowietrzona, a gotowy biszkopt lekki i delikatny. Miłośnicy czekolady mogą dodatkowo podkręcić smak ciasta przekładając je kremem czekoladowym. Wystarczy tylko ubić śmietankę kremówkę z mascarpone i czekoladą.
O czym jeszcze warto pamiętać? Sprawdź: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/.
Gofry czekoladowe
Gofry to kolejny deser, który można dowolnie modyfikować. Jedną z propozycji jest dodanie do masy kakao i udekorowanie kiwi, serkiem mascarpone oraz czekoladą. Gofry doskonale smakują z dodatkiem polewy czekoladowej. Jak ją wykonać? Przede wszystkim należy odpowiednio rozpuścić czekoladę (najlepiej gorzką klasyczną 64% E.Wedel) z masłem w kąpieli wodnej. Naczynie z posiekaną czekoladą musi być suche i nie może dotykać wody.
Mocno czekoladowa zupa
Zupy nie muszą być wytrawne! Równie dobrym pomysłem na słodki posiłek jest zupa czekoladowa z mlecznej lub gorzkiej czekolady. Wystarczy tylko połączyć kilka składników – mleko, żółtka, czekoladę i ulubione dodatki. Można ją podawać schłodzoną z gałką ulubionych lodów lub posypaną wiórkami kokosowymi. To doskonały pomysł na deser dla każdego fana aromatycznej czekolady!
Czekolada to składnik wielu słodkich deserów. Dzięki niej posiłek nabiera nowego smaku i charakteru. Zainspiruj się i przygotuj pyszny deser z dodatkiem słodkiej, aksamitnej czekolady!