Warzywne soki

Soki uzyskane z warzyw oraz owoców są jednym z głównych składników zdrowej, zbilansowanej diety. Zawierają szereg wartości odżywczych, witamin oraz błonnika, który przyspiesza przemianę materii. Należy pamiętać, że domowe soki muszą być przygotowane za pomocą odpowiedniego urządzenia. Najlepiej sprawdzą się profesjonalne wyciskarki do warzyw, które nie poddają składników obróbce termicznej, przez co witaminy i mikroelementy nadal są obecne w naszej szklance.

Domowe soki warzywne – jak wpływają na nasze zdrowie?

Do najlepszych właściwości soków warzywnych można zaliczyć obecność witamin oraz mikro- i makroelementów. Decydując się na sok złożony jedynie z warzyw, możemy być pewni, że przyjmujemy pełnowartościową przekąskę, która pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Najczęściej wybieranym składnikiem soku jest marchewka, pełna karotenu, dobrze wpływającego na wzrok. Ponadto warzywo reguluje metabolizm, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a także pomaga w trawieniu. Kolejnym częstym wyborem są czerwone buraki. Szczególnie polecane osobom starszym, mającym podwyższone ryzyko zapadnięcia na choroby krążenia. Buraki chronią mózg przed demencją, obniżają poziom cholesterolu, a także poprawiają wydolność organizmu. Wyciskarki do warzyw pomogą stworzyć ulubione kompozycje soków warzywnych. Mogą to być popularne wybory jak sok z marchwi, pomidorów albo czerwonych buraków lub niecodzienne-sok z brokułów czy trawy pszenicznej smakuje niesamowicie. Jedno jest pewne-odpowiednia wyciskarka do warzyw z każdym składnikiem sobie poradzi.

Wyciskarki do warzyw – jaki model wybrać?

Soki przygotowane przy pomocy jednej z profesjonalnych wyciskarek do warzyw to bez wątpienia bogactwo smaku, witamin i mikroelementów. Gęste smoothie lub sok powinny stać się obowiązkowym elementem naszej diety. Warzywa świetnie współgrają z owocami, dlatego zaleca się je łączyć. Odpowiednie wyciskarki do warzyw radzą sobie niemal z każdym składnikiem, jaki chcemy dodać do naszego soku. Zaleca się wybór urządzeń wolnoobrotowych, ponieważ one pozwalają zachować głębie smaku oraz wszystkie niezbędne wartości odżywcze warzyw. Nie tną składników, ale je miażdżą. Świetnie sobie radzą z twardszymi warzywami, takimi jak marchewka, buraki lub pietruszka. Szpinak czy jarmuż również nie jest dla nich problemem. W przypadku wielofunkcyjnych wyciskarek wolnoobrotowych nie mają one problemu ze zmiażdżeniem migdałów, orzechów, czy kokosa, a naturalne tłuszcze są równie potrzebne w organizmie. Z pomocą wyciskarek do warzyw można uzyskać bardzo gęste smoothie, które konsystencją przypomina półpłynny posiłek, a nie zwykły sok. Jest to duża zaleta dla wszystkich, którzy nie przepadają za ciekłymi przekąskami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here