Niestety, ale niektóre produkty jedzone w ciąży mogą zaszkodzić naszemu dziecku. Nie każdy jednak zdaje sobie z tego sprawę. Tak więc czego nie jesc w ciazy? Przede wszystkim warto unikać w takim okresie wynalazków kulinarnych. Nie powinno się przede wszystkim jeść surowych ryb i owoców morza, ponieważ bywają one zakażone groźnymi bakteriami lub pasożytami. Wszystkie te rzeczy mogą wpłynąć niekorzystnie na małe dziecko. Ponadto wbrew wszechstronnie obowiązującym opiniom, w ciąży można jeść tłuszcz, ale oczywiście tylko dobry. Trudno się bez niego obejść choćby dlatego, że nadaje potrawom smak. Organizm potrzebuje go do przyswojenia witaminy A, E, D i K. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że istnieje kilka rodzajów tłuszczy i nie wszystkie są w pełni zdrowe dla organizmu. W ciąży zalecane jest spożywanie następujących tłuszczy: oleje tłoczone na zimno (rzepakowy, lniany, słonecznikowy, z pestek winogron), oliwa z oliwek. Ponadto kobieta w ciąży może spożywać również świeże masło. Z kolei konieczne jest, aby unikać wszelkiego rodzaju utwardzonych tłuszczów roślinnych (np. margaryny), olejów w przezroczystych butelkach stojących w świetle. Jest to niezwykle ważne, ponieważ mogą one zawierać nadmiar wolnych rodników.
Bardzo ważne jest również ograniczanie spożywania mięsa w ciąży. Codzienne jedzenie mięsa może doprowadzić do nadmiaru białka w organizmie. To szkodzi z kolei nerkom i wątrobie. Ogólnie najbezpieczniejszą dietą w ciąży jest wegetariańska. Mięso, szczególnie kupowane w sklepach może zaszkodzić małemu dziecku. Z kolei, jeśli białko będzie zastępowane za pomocą innych, zdrowszych składników, to z pewnością wpłynie znacznie lepiej na organizm małego dziecka. Jeśli już to polecane jest jedynie chude mięso z kurczaka, czy też indyka. Nie powinno się kupować mięsa wieprzowego, czy też wszelakich wędlin, które nie zawierają praktycznie żadnych składników odżywczych. Nie należy również spożywać surowego mięsa.
Owoce są polecane w ciąży, ponieważ są źródłem wielu witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak zdawać sobie również sprawę z tego, że owoce zawierają duże ilości różnych cukrów. Ostatecznie więc mogą w nadmiarze okazać się szkodliwe dla dziecka. Ogólnie powinno się znacznie częściej spożywać warzywa, które również posiadają wiele witamin, niż owoce. Są one bezpieczniejsze dla małego dziecka.
Ponadto ważne jest również unikanie w trakcie ciąży soli. Może ona szkodzić małemu dziecku. Wtedy konieczne jest jedynie spożywanie dziennej potrzebnej dawki, która wynosi mniej więcej pół łyżeczki. Unikać powinno się również słodyczy. Jeżeli ktoś nie jest w stanie całkowicie z nich zrezygnować, to należy je chociaż w znacznym stopniu ograniczyć. Ogólnie słodycze dobrze jest zastępować owocami. Zawierają one również wiele cukrów, jednak są zdrowsze, niż przykładowo batonik czy czekolada. Ostatecznie więc, jeżeli ktoś potrzebuje słodkiego i nie umie się po prostu powstrzymać, to dobrze jest zastępować słodycze owocami.