Jak obniżyć cholesterol?

Cholesterol to jeden z tych elementów, który człowiekowi jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że jego nadmiar jest poważnym zagrożeniem dla nas, dlatego tak ważne jest utrzymywanie go na odpowiednim poziomie. Koniecznie więc trzeba znaleźć odpowiednią metodę, która pozwoli na kontrolowanie stanu i przeciwdziałanie ewentualnym zagrożeniom w postaci jego wzrostów. Osoby, dla których cholesterol jest poważnym zagrożeniem, zadają pytanie, jak obniżyć cholesterol bez konieczności sięgania po preparaty medyczne. Lekarze w takim momencie najczęściej radzą prowadzić zdrowy tryb życia. Dieta oraz ruch w tym przypadku powinny wieść prym w naszym codziennym postępowaniu. Jeżeli one nie będą w stanie polepszyć sytuacji, niezbędne jest zgłoszenie się do lekarza, który zapisze odpowiednie lekarstwa mające za zadanie obniżenie jego poziomu.
Najważniejsza jest jednak dieta. Ona ma działanie profilaktyczne, jak również jest niezbędna, gdy poziom cholesterolu jest alarmujący. Dieta polega przede wszystkim na ograniczeniu produktów zawierających duże ilości cholesterolu negatywnie wpływającego na funkcjonowanie organizmu oraz dostarczanie większej ilości produktów gwarantujących wzrost pozytywnej frakcji dobrego cholesterolu, o którym pod żadnym pozorem nie należy zapominać. Postępując zgodnie z takimi zalecaniami utrzymanie odpowiedniego poziomu nie stanowi problemu, jeżeli cholesterolu było za dużo, można liczyć na obniżenie jego poziomu nawet o 15 procent, co jest bardzo dobrym wynikiem oraz dobrym prognostykiem na najbliższe miesiące. Dieta powinna być ustalona przez osobę, która specjalizuje się w takich zadaniach i posiada już doświadczenie. Takim fachowcem jest niewątpliwie dietetyk. On podczas ustalania planu żywieniowego będzie brał pod uwagę nasze indywidualne zapotrzebowanie. Często stosując własną dietę pozbywamy się co prawda złego cholesterolu, ale niestety traci na tym też ten dobry, którego redukcja jest skutkiem ubocznym, którego należy się wystrzegać.
Całkowite wyeliminowanie cholesterolu z naszej codziennej diety jest praktycznie rzecz ujmując niemożliwe. Nie ma i tak takiej potrzeby, ponieważ wpłynęłoby to niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu. Warto jednak pamiętać, że jego dzienna dawka nie powinna jednak przekraczać 300 mg. Ludzki organizm charakteryzuje się tym, że jest w stanie przyswoić maksymalnie jedynie do 50 procent cholesterolu dostarczanego wraz z jedzeniem. W tym przypadku z diety należy wyeliminować jajka, które uznawane są za prawdziwą kopalnię cholesterolu. Jedno jajko jest w stanie pokryć dzienne jego zapotrzebowanie. Osoby nie narzekające na stan zdrowia powinny spożywać około czterech jajek w przeciągu tygodnia. Osoby z podwyższonym poziomem powinny ograniczyć się maksymalnie do dwóch jajek w tygodniu. Wszelkiego rodzaju podroby też są zakazane podczas prowadzenia rygorystycznej diety. Są one szkodliwe nawet dla osób zdrowych, osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu muszą go całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here