Robimy Sushi!

Kiedy oglądamy programy kulinarne, zawsze mamy wielką ochotę wypróbować przepisy w domowym zaciszu i tym samym zaskoczyć naszych przyjaciół i rodzinę różnymi wykwintnymi daniami. Czasem niestety różne potrawy wydają się być bardzo skomplikowane i wręcz niemożliwe do wykonania, a wtedy szukamy pomocy w Internecie próbując dowiedzieć się z YouTube jak zrobić sushi, jak wykonać różnokolorową galaretkę lub jak upiec jagnięcinę. Internet daje wiele możliwości i także w kwestii gotowania jest ogromną pomocą.
Jak zrobić sushi jest dość częstym zapytaniem, pojawiającym się na internetowych stronach. Każdy, kto choć raz spróbował tej pysznej potrawy wie, że jest ona wyjątkowa, ale jest też stosunkowo droga. Sushi w dobrym i sprawdzonym lokalu może kosztować nawet kilkaset złotych, ale warto zdecydować się na zakup w godnym polecenia miejscu. Czasem ludzie kupują sushi w różnego rodzaju dyskontach za na prawdę małe pieniądze, ale produkty użyte do produkcji sushi w tak niskiej cenie są zawsze słabej jakości, a żeby gotowy produkt mógł poleżeć w sklepie kilka dni, do jego produkcji dodaje się także chemicznych substancji, stabilizatorów i innych przedłużających trwałość specyfików.
A więc, aby wykonać sushi w domu najpierw musimy wybrać się na zakupy i zaopatrzyć się w potrzebne do jego wykonania produkty. Wybierzmy sklepy typu „Kuchnie Świata”, gdzie uda się nam znaleźć oryginalne produkty importowane z Azji. Ale także w wydzielonych strefach w hipermarketach dokonamy zakupu całkiem dobrych jakościowo nori, imbiru marynowanego i ryżu.
Wiele osób myśli, że skoro nie mamy oryginalnego ryżu do sushi możemy wykorzystać ryż biały długoziarnisty, lub brązowy. Nic bardziej mylnego! Ryż do sushi jest wyjątkowy- posiada krótkie białe ziarna i jest niebywale kleisty, dzięki czemu potrawa nie rozpada się. Nie możemy wybrać zwykłego ryżu, który po ugotowaniu może albo pozostać sypki, albo zamieni się w breję nieprzydatną do niczego.
Wybieramy więc tylko produkty specjalnie importowane na potrzeby wykonania sushi w domu. A więc ryż do sushi, płaty glonów- nori, grzybki, serek biały śmietankowy, ulubioną rybę, ogórek, sałatę, paprykę, awokado. Pamiętajmy o marynowanym imbirze i wasabi! Nie możemy pominąć też sosu sojowego, w którym będziemy maczać nasze roki.
Kiedy zgromadzimy już produkty postępujmy według wskazówek- najpierw płukanie i gotowanie ryżu w odpowiednio odmierzonej ilości wody, pozostawienie pod przykryciem siedmiu minut i dodanie octu w celu uzyskania pięknego połysku i charakterystycznego smaku. Następnie ułożenie ryżu na płatach nori, dość cienko, ale zwarcie, aby stworzył się biały dywanik, na którym będziemy umieszczać kolejno ulubione dodatki. Wegetarianie mogą wykonać sushi z samymi warzywami, jeśli jednak jemy ryby warto wzbogacić smak naszej potrawy o pysznego, pieczonego łososia, sandacza, makrelę, czy inną ulubioną rybę. Później zwijamy naszą rolkę, kroimy ostrożnie na tak zwane maki i gotowe- układamy na talerzu w ładną kompozycję, która za chwilę szybko zniknie podczas posiłku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here